söndag 14 februari 2010

Jag har fått yngel, jippie!!

Japp, det stämmer. Nu har jag fått yngel. Svärdbäraryngel. Det verkar som att det blev 8 st. En liten kull, men det är inte dåligt efter att det har gått lite över en vecka bara sen svärdbärarna köptes.
Jag hade på känn att en svärdbärarhona var gravid. Hon såg riktigt tjock ut. Hon borde vara gravid, tänkte jag. Men ändå inte smällfet liksom. Men ända sen jag köpte fiskarna har hanen även vart på dom och försökt para sig. Så hon borde ju blivit gravid redan i affären. Så jag provar att sätta henne i en yngelbur. En sån där plastbur som flyter runt på ytan i akvariet. Så i förrgår (dvs fredags) satte jag ner henne efter flera timmars försök att fånga henne.
Det är grymt svårt att fånga fiskar har jag insett. Speciellt när man har så mycket gömställen i akvariet och trånga utrymmen och en stor trärot i vägen. Hanarna är långsammare än honorna också. Black molly honorna är rent ut sagt omöjliga att fånga. Hanen fick jag faktiskt 2 ggr under hela dagen. Var sjuk i fredags så jag hade hela dagen på mig. Gravida svärdbärarhonan fick jag inte tag på förrän på kvällen. Hade försökt sen lunch,lite titt som tätt. Fick tag på dom andra 2 honorna först. Och hanen fick jag in 2 ggr i håven. Han är lite modigare och lite långsammare. Men den gravida honan, hon var smart alltså. Hon gömde sig hela tiden bland växterna. Långt ner och långt bak. Kom sällan fram, inte ens när det var mat.
Hon var nog orolig. Mer orolig för att hon var gravid också säkert.

Tillsist var hon iaf i yngelburen. Och där hade jag tänkt att hon skulle vara i en vecka och om hon inte hade fått ungar så tänkte jag släppa henne igen. Men det tog 2 dagar och så kom dom. Dom måste kommit nu inatt eller nu på morgonen. För nu kl 8 imorse så sa sambon att nu är det yngel i buren. Jag hoppade upp ur sängen och sprang såklart dit för att kolla. Tog genast upp honan och släppte ut henne i stora akvariet igen. Sambon hade inte kollat för att se om det var yngel. Han hade bara märkt att honan betedde sig skumt. Hon måste haft lite ont. Och då såg han ynglena. Han gick nämligen upp kl 7 när våran dotter vaknade.
Himla kul tycker jag. Nu får se hur många som klarar sig. Hittills har alla simmat upp till ytan och gömt sig bland växterna förutom en, som verkar vara lite missbildad eller nåt. Den ligger och rycker på botten bara. Kan inte ta sig upp. Sen är det ett yngel som är utanför yngelburen. Det måste följt med när jag tog ur honan. Försökte få tag på det men det gick inte. Nu gömmer det väl sig under träroten och bland växterna hoppas jag. Men det kan bli uppätet, det får man räkna med. Speciellt när man har kampfiskar i akvariet.
Undra vad jag ska ge för mat till ynglena. Har smulat ner lite flingor men dom verkar inte intresserade.

Totalt är det iaf 8 st, men snart är dom väl 7 st. Vi får se.

Här är en bild på 3 av ynglena dag 1:

1 kommentar:

  1. Hej jag har idag satt ner min tjocka svärdbärarhona i yngelkassen sedan släckte jag akvariet och nu några timmar senare har hon börjat föda, jag sitter och väntar undrar hur många det blir.Jag skriver igen Mia.

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, synpunkt, fråga eller svar:

Populära inlägg