lördag 28 januari 2012

Efter 2 veckor har hälften av ynglen dött plus en av mammorna!

Usch vilken tråkig syn som mötte mig imorse. En av svärdbärarhonorna låg död och inklämd mellan fönstret och grottan. Undra om hon dog efter att ha fastnat eller om hon var dålig och simmade dit och dog. Konstigt!

Sen låg 5 yngel döda i yngelburen. 2 hade blivit vita och resten låg bara och flöt på botten av yngelburen. Usch vad trist. Jag undrade förstås vad detta kunde bero på. Hade vattnet blivit giftigt eller dog dom av överbefolkning av alla nya fiskar eller av matningen som övergödde dom eller skapade nitriter etc. Jag gjorde genast ett nitrit-test men det var faktiskt helt ok. Mindre än 0,03 eller vad det nu stod. Men jag bytte genast vatten ändå. Det var 1 vecka sen jag bytte senast. Så passade jag på att krama ur filtret i pumpen och försökte rengöra pumpen från alla alger.
Utloppsflödet på pumpen var ganska igengrott av alger. Nu efteråt är faktiskt flödet mycket bättre. Det beror nog både på rengöringen av filtret och på rengöringen av utloppsmynningen. Pumpen låter också mindre.

Sen så har jag inte hunnit uppdatera bloggen om att även 5 till yngel har dött. Det hände i förrgår. Då hittade jag först 3 st döda och sen senare på dagen 2 till. Jag tog kort på ynglen som var kvar samma dag. Här kommer en bild på 11 dagar gamla yngel:


Nu har jag iallafall tömt vattnet, slängt alla döda fiskar, haft i lite salt i nya vattnet och torkat bort lite alger. Så jag hoppas nu att några av svärdbärarynglen överlever. Det finns nu 7 st kvar. 2 av dom ser faktiskt lite slöa ut. Stackars mig om jag inte får några kvar alls. Så här ser akvariet ut just nu:


Jag vet inte riktigt varför alla yngel har dött. Dom kan ju inte alla var missbildade någonstans. Jag funderar även på om dom har blivit övermatade. Dom får ju såklart mat varje dag. Minns inte hur jag gjorde sist jag hade svärdbäraryngel. Det var ju ett tag sen. Eller så har alla yngel inte fått tag på mat. Så dom dog av svält. Ingen aning. Iallafall så överlever ju dom starkaste. Vi får se hur detta går nu!

3 kommentarer:

 1. synd att dom har dött men du kan ju testa att mata dom ungefär 2 gånger om dagen men då förstås mindre per gång. updatera gärna om dom dör eller klarar sig vill så gärna veta så snabbt som möjligt :)

  SvaraRadera
 2. jag med din blogg är jätte intressant och snälla skriv vad som händer

  SvaraRadera
 3. Hej! Hittar inget här senare än början på 2012
  har du lagt ner ditt akvarieintresse?
  Mia Skrev igår 14/2013 också.

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, synpunkt, fråga eller svar:

Populära inlägg