lördag 14 januari 2012

Såg 2 yngel när jag vaknade imorse men dom blev uppätna

När jag gick upp vid 7 tiden (då min 1-åring vaknar) tittade jag in lite snabbt i det släckta akvariet och då lös det till lite misstänk. Jättesmå ögon. Mini! Ett yngel tänkte jag och tände akvariet. Och jodå det var ett yngel. Men wwoops kampfisken kom och åt upp det. Jag fångade då upp kampfisken och satte honom i en yngelbur så länge.
Sen kollade jag lite till, eller kollade ganska länge och hittade faktiskt 2 yngel som levde. Resten hade nog blivit uppätna.
Vilket skrovmål för kampfisken. Levande byten!
Jag lyckades fota ett av ynglen. Jag är nästan helt hundra på att det är svärdbäraryngel. Dom honorna har ju varit tjocka sen jag köpte dom. Hon i affären sa även att den här honan var med yngel när hon plockade upp den. Det fanns nämligen väldigt få honor kvar så det blev den. Lite senare simmade ynglet iväg i det fria. Dumt gjort av det. För en av honorna fick syn på det och wooops så snabbt det gick. Som ett spjut stack det lilla ynglet uppåt och honan sträckte lite på munnen och vips tog sig en mumsbit. Jag tänkte inte på att honorna åt upp sina egna ungar. Har nog glömt det. Men medans dom är så små kanske det är lockande. Sen hittade jag ynglet på botten avhugget. Svansen var borta. Jaja, jag fiskade upp det och ploppade ner det i yngelburen till kampfisken. Mmmm smaskens! På en sekund eller något såg han det och wrooom sa det så hade han slukat det. Det gick snabbt må jag säga.

Lite senare fick jag syn på det andra ynglet. Det höll till inne i grottan. Men det var inte ensamt. För där inne höll ju algätaren till också. Han eller hon gillar att ligga där inne när akvariet är tänt. Kolla in denna häftiga bild. Liten fisk framför stor fisk :)

Tyvärr dog även detta yngel senare då jag försökte fånga upp det. Jag tänkte jag måste sätta det i yngelburen istället för kampfisken. Kul att ha ett yngel liksom. Men wips så simmade det in i pumpen, eller det drogs väl in i den av misstag. Genom skårorna där. Jaja, då var det roliga slut. Arg jag blev. Ledsamt!

Men jag gav inte upp för det. Det finns yngel kvar. Jag tycker båda honorna ser gravida ut nämligen. Det måste finnas kvar yngel i någon av dom. Dom är ju tjocka än. Frågan är vilken av dom? Bäst att fånga upp båda och sätta i yngelburen.
Jag delade av yngelburen i 2 separat delar (som man kan göra med just denna). Tog förstås ur kampfisken först så han fick komma tillbaka till livet i stora akvariet. Sedan fångade jag upp båda svärdbärarhonorna och satte dom i varsin del. Lade ner massa växter också så dom kunde gömma sig och inte bli överstressade. Det är en liten platta med skåror i så att ynglena kan simma ner sen när dom föds och slippa bli uppätna.
Så nu får honorna ligga där inatt. Jag är säker på att det är yngel imorgon bitti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar, synpunkt, fråga eller svar:

Populära inlägg