fredag 23 september 2011

Fiskar är introducerade i 30L akvariet

Igår kväll var jag och 2,5-åriga dottern iväg och handlade fiskar. Vi åkte till Herkules Zoo i Göteborg och hittade ett par fiskar som vi ville ha.
Det blev:
  • 1 Kampfiskhane
  • 3 Platy
  • 1 ancistrus (bebis)

Dottern tyckte det var jättespännande och vi satt länge och tittade på fiskarna. Hon väntade spänt på att någon skulle simma in i en av grottorna. Och den första som simmade in dit var såklart ancistrusen. Där satt den och gömde sig och sög lite på barken på träroten.

Nu får vi se hur detta utvecklar sig. Åt rätt håll får man hoppas och inte åt nitritutvecklinghållet så att säga.

Här kommer en bild på akvariet från igårkväll:

Och en närbild på kampfiskhanen och en platy:

onsdag 21 september 2011

30 L akvariet är vattenfyllt och får stå och stabilisera sig ett tag

Ja då har akvariet fyllts på med grus, växter, lavastenar och en trädrot. Det blev gjort igår kväll. Så nu får det stå ett tag och stabilisera sig. Jag hällde i vattenberedande medel och nitrivec så då ska man kunna köpa fiskar redan efter 24 h men det blir nog att vi åker och köper fiskar imorgon.
Jag köpte nämligen en ny pump, en lite bättre än den jag hade. EHEIM pump för upp till 65 L akvarium blev det. Hade någon konstig pump förut, vet inte vad det var och den var så otroligt äcklig nu och minlitet filter var det i. Visst det hade vart bra då den redan var inkörd och hade sin kultur i sig. Men nu blev det så här.
Det blev såklart ett jättevitt moln igår när jag hällde i nitrivec. Och än har inte molnet lagt sig helt. Det är fortfarande lite grumligt. Jag ska testa vattnet ikväll och se vad det är för värden på det. pH:t verkade iaf ok. Det låg på ca 7. Har lite pH papper att kolla med. Ingen exakt pH mätare.
Så här såg akvariumet ut alldeles nyss:


tisdag 20 september 2011

Nu blir det uppstart av 30 L akvariet!

Jag passade på att ta upp akvariekartongen imorse när jag hade lämnat stora dottern på förskolan och ställde in vagnen i förrådet.
Jag har länge tänkt på att sätta igång lilla 30-L akvariet men det har liksom inte funnits tid. Andra planer uppstod nämligen. Jag startade en nätbutik med försäljning av isländska garner och design eftersom stickning (speciellt isländsk stickning då jag bott på Island i 5 år) är ett av mina andra stora intressen. Gå gärna in och titta på min fina butik: http://www.islina.se
Iallafall så har jag äntligen bestämt mig för att starta akvariet och det blir denna vecka.
Jag har just nu gått igenom min kartong och kollat lite vad jag har sen förut. Har rätt mkt men det jag behöver köpa just nu är:
  • Grus och sand
  • Akvarieväxter
  • Nitrivec och vattenberedare
  • Algmagnet

Allt annat man kan tänkas behöva har jag ju. Jag har lavastenar från Island, lite andra stenar, trädrötter, plastväxter, snäckor och lite andra småsaker.

Mat hade jag massor kvar av.

Men jag tänker ju inte ha speciellt många fiskar i det här lilla akvariet. Det blir en algätare, kanske 2 svärdbärare och en kampfisk. Eventuellt blir det vara kampfisken och algätaren. Vi får se hur agressiv kampfisken är. Det är ju ganska litet akvarium jag har.

Senare vill jag såklart ha ett stort igen. Just nu har vi dock lite ont om plats. När vi flyttar härifrån kommer ja definitvt köpa ett nytt akvarium och då blir det inte 100 L utan mycket större. Det ska bli kul!

Just nu är jag hemma med lilla dottern, som är 9 månader. Är alltså föräldraledig. Hon ligger och sussar nu. Efter att stora dottern hämtats vid 14 ska vi allihopa åka iväg till djuraffären och köpa lite grejer.

Sen är det bara att fylla på akvariet ikväll. Det blir såklart ett sällskapsakvarium.

Populära inlägg