fredag 14 maj 2010

Yes - 1 vecka gamla kampfisk yngel levande

Jag har nu idag spottat 15 st yngel i akvariet. YES! Det var mer än 6 st. Himla kul. Då måste ju ett par stycken av dom växa upp till stor storlek.
precis en vecka gamla är ynglena idag. Och man kan se skillnaden i storlek på dom. Hoppas inte dom största äter upp dom minsta snart.
Jag odlade artemia till dom och hällde i idag. Det verkar som att ett yngel åt en. Så det är ju himla bra. Resten vet jag inte. Men jag hoppas att dom äter det så att dom växer. Går ju inte se bland alla flytväxter. Men på något sätt så var alla uppe vid ytan förut när jag höjde temperaturen med 1.5 grader. Hoppas ingen dog av det men temperaturen hade sjunkit till 24.5 för att doppvärmaren satt för högt upp. Jag satte ner den mer i vattnet och tempen gick upp. Det var då alla gick upp till ytan. Det kanske blev så varmt där nere vid doppvärmaren så alla flydde upp mot ytlagret längst bort från värmaren. Då gick det allså räkna till 15 st. Helt otroligt roligt!
Nu har jag äntligen lyckats med en odling. Fast man vet ju egentligen inte än. Det återstår att se om dom växer upp nu. Vi får se framöver hur det går. Här kommer en rätt suddig och dålig bild på ett yngel - 1 vecka gammal:



Kan tyvärr inte ta bättre bilder med min kamera. Men man ser ju att det är ett yngel nu iaf. Lite genomskinligt men ett fint yngel är det.

torsdag 13 maj 2010

Första vattenbytet!

Idag en vecka efter att dom första romkornen fick en svans bytte jag vatten. Usch vad snuskigt vattnet var men jag var rädd för att byta för tidigt så att ynglena skulle dö. Hmm, man kanske kan säga att ynglena föddes på fredagen den 7:e Maj. För då simmade dom första ynglena uppåt och neråt med sina små svansar. Så idag är isåfall ynglena 6 dagar gamla.
Vattenbytet verkar ha gått bra. Ett skitmoln hade lagt sig på botten. Väldigt skumt var det. Såg giftigt ut. Måste varit från gamla matrester. Nitrit kanske! Vet inte men nu är det mesta av molnet borta. Det var lätt att suga in i en slang. Jag använde en liten minislang så flödet in inte blev så kraftigt så att ynglena skulle åka med om dom var för nära.
Och sen fyllde jag på med 27 gradigt vatten. Har ungefär 27-28 grader i akvariet.
Tog 10% extra vatten också. Och tömde förresten hälften. Det behövdes.
och efteråt verkade ynglena må bra. Såg ett par simma lite vid flytväxterna vid ytan.
Ett problem nu är att jag har så mycket flytväxter att dom tagit över hela ytan. Det finns inte en fri yta längre. Det är såna där minismå (kommer inte ihåg vad dom heter nu men dom är supersmå så det är rätt svårt att plocka upp. Jag är rädd att om jag håvar upp ett par växter får jag med nåt yngel. För så många yngel har jag inte så jag vill inte riskera det. Jag har max sett 6 st stackars yngel än så länge. Tänk om det bara blir 6 st. Men det är bra ändå. Jag blir glad för minsta lilla yngel som växer upp och blir stort. Häftigt säger jag bara.
Jo en annan sak som varit lite svår är att mata ynglena. Man ser dom ju inte så man vet inte var dom är och då vet man inte var man ska hälla maten. Jag kör bara med micro flingor. Så små att det knappt går se att det är flingor. Vet inte ens om dom fått i sig något. Det har garanterat blivit för mycket mat kvar som lagt sig på botten. Sniglarna äter upp det och förökar sig som galningar. Sen kom det lite vita maskar på rutan, som jag har läst om att de är ofarliga.
Dom verkar ha försvunnit nu. Inte många ser man iaf. Jag slutade nämligen mata ett tag. 2 dagar gav jag dom inget. Det måste ju funnits något i vattnet. Så mycket sniglar som det fanns så kunde dom väl äta dom där geleklumparna som sitter lite här och var och blir sniglar efter ett tag. Genomskinliga klumpar med små vita prickar i. Någon som känner igen det. Senare blir det iaf sniglar. Nåt annat kan ju också finnas i akvariet. Jag har ju mängder av växter så något kanske växt till där inne. Såg något lite som simmade runt. Så mkt konstigt ut. En liten fluga såg det ut som som simmade. Jaja, något måste ju funnit för än så länge finns det fiskar kvar.

söndag 9 maj 2010

Kampfisk odling - försök 3

Inte så långt efter försök nummer 2 satte jag i den första honan igen eftersom hon verkade ha mera ägg på lager. Det ploppade ju som sagt ut ett par 50 stycken i stora akvariet när hanen inte ens var där.
Så jag tog en chansning och satte i henne med hanen igen. Hon var inte allt för tilltyglad sen första försöket utan såg fin ut.
Och till min förvåning så hittade jag ett bo redan nästa dag. Det här var alltså 4:e Maj som jag stoppade ner första honan igen.
Och den 5:e Maj såg man ett skumbo med massa korn i. Jag hade alltså missat parningen den här gången också. Och inte fick jag se hur det gick till att samla upp äggen och lägga i boet. Jag tror dock att denna honan är mer hjälpsam och äter inte upp äggen. Jag kan tänka mig att hon är sån där hona som hjälper till att lägga upp äggen i skumboet.
Så här såg skumboet ut när jag kom hem från jobbet onsdagen den 5:e Maj:


Jag tog genast ut honan som försökte gömma sig under ett par växter. Hanen verkade göra att bra jobb med att plocka upp ägg som föll ner och spruta ut dom i boet igen.
Jag lämnade honom till sitt jobb och gick och la mig. Han fick även vara kvar nästa dag när jag gick till jobbet. Skumboet såg bra ut. Inte någon större minskning utan hanen plockar fortfarande upp fallande ägg. Han verkar vara lite klumpig och stöta ner en hel del ägg med fenorna när han simmar under boet.

När jag kom hem på kvällen såg allt bra ut tyckte jag. Skumboet hade minskat ner en del men antar att det är väl sånt som händer. Det låg en hel del ägg på botten som hanen inte verkade ha fått syn på. Men om han inte vart där kanske nästan alla legat på botten. Men jag blev nervös så jag tog ur hanen innan jag gick och la mig. Det såg ut som några små svansar börjat sticka ur från äggen.

Men nej vilken osis. När jag vaknade var nästan hela skumboet borta. Det går ju inte bara lämna så kanske. Det såg bra ut innan jag gick och lade mig men på morgonen hade allt flytit ut. Undra om det inte var sniglarnas fel. Har mängder av sniglar som glider över skumboet. Undra om dom äter äggen. Usch, äckliga sniglar, som förökar sig som tusan. Det är såna som kommer när man köper växter. Inga bra sniglar antar jag.

Iallafall så var det inte alls bra att boet nästan var borta. Inte en gång till tänkte jag. Ska det bli ett misslyckandes till. Men jag stoppade i hanen igen och han satte genast igång att arbeta. Han lyckades få upp ägg från botten och försökte spruta upp dom i skumboet. Han försökte också bubbla på lite mer bubblor. Men lite dum är han för om äggn faller längre än halva akvariets djup så skiter han i dom för då ser han dom inte längre. Han simmar inte så långt ner liksom. Så då slog mig idén att jag borde ju ha mindre vatten i. Har även läst att man ska ha sådär 15 cm högt vaten. Så jag tömde ur vatten. Halva skumboet följde med men resten satt kvar mot rutan. Jäkla otur. Många fel gör man!

Så jag fick peta ner resten av boet i vattnet så äggen föll ner. Hanen lyckades fånga upp ett par stycken. Och jag hoppades att han skulle fånga upp mer under dagen.
Jag kom hem på kvällen. Det var nu alltså fredag kväll. Och boet såg litet ut men det fanns iaf lite romkorn i det (eller ägg). Och en del hade svansar. Och shit några rörde på sig. Men dom kunde inte simma. Bara vifta på svansen. Som en prick som viftade på svansen och kom bara uppåt, inte åt sidorna. Men det var bara ett fåtal som överhuvudtaget hade svans. Dom flesta var fortfarande ägg som hanen plockade upp å skjöt upp i boet.

Hanen tog till och med dom med svans så jag tänkte att det är väl ok. Jag kan ju inte lämna dom själva än. Fast jag var väldigt osäker när jag skulle gå och lägga mig. Skulle jag ta ur hanen eller inte. Har ju läst att ynglen ska vara frisimmande och det var dom ju inte. Men hanen kanske har ätit upp alla som simmar lite uppåt och neråt imorn. Usch, vilket svårt beslut. Men det blev att jag lämnade hanen där för hela tiden föll ju romkorn ner till botten och han samlade upp dom. Även dom med svans.

Men nästa dag (lördag) ångrade jag mig att jag lämnat honom där för ojojoj det fanns nästan ingenting kvar. Var var skumboet. Det var nästan obefintligt. Ett par bubblor och kanske sådär 10-20 korn i det. Men sen såg man ett par simmande ägg också. Ägg med svansar som försökte ta sig upp till ytan. Kanske 15 st sådär som rörde på sig. Resten låg på botten döda antagligen. Jag tog genast ur hanen. Han hade ätit upp massor ju. För det var ju mycket mindre än dagen innan. Fy! Han måste ätit upp dom som börjat simma. Men några svansar fanns kvar iaf, tur.
Jaja, nu var det bara att vänta och se om det blev något av dom här små kornen. Kanske fanns 35-40 allt som allt. Inte många.

Nästa dag, söndag såg det inte ut att vara mer än 20 stackars yngel. Dom kunde ta sig upp till ytan nu allihopa verkade det som. Utan problem. Så dom borde klara sig. Dom största kunde även simma lite åt sidan. Det måste gått fort. Inte mycket utan pyttelite.

Nu är det bara att vänta och se om några yngel klarar sig.

tisdag 4 maj 2010

Odling 2 blev ingenting!

Nej det blev ingenting tillslut. Det fanns inga ägg någonstans efter parningakten var klar. Jo det låg en del på botten men inte många. För honan var så smart att hon svepte botten och växterna. Hon simmade runt på jakt efter ägg och åt dom så fort hon fick syn på dom. Hanen hade fullt upp med att försöka få till några bubblor. Så ja det blev ingenting till slut. En totalflopp!
Orutinerade fiskar.

söndag 2 maj 2010

Kampfisk odling - försök 2

Jag har släppt ner honan. Den andra honon som han inte parade sig med. Tyvärr gjorde jag först ett misstag och släppte ner den 3:e honan jag har men hon är tydligen inte könsmogen längre så efter ett tag när jag kom dit och tittade var hon nästan ihjälbiten. Stackarn!
Nu ligger hon i en egen liten glasvas och försöker ta igen sig. Hon kanske dör. Jag vet inte. Hon tog två frysta blood worms förut och det var bra iaf. För hon behöver ju äta. Men annars ligger hon helt still uppe vid ytan och flåsar.
Här är hon. Kallar henne FARMOR nu. För hon är nog väldigt gammal.



Iallafall så började hanen leka med honan men han hade ju inget skumbo att lägga några romkorn i. Fattar inte vad han håller på med. Han verkar koko! Han simmar upp å ner och fram och tillbaka men blåser knappt några bubblor. Han har gjort försök hela dagen att blåsa bubblor men det verkar inte bli nåt. På nåt sätt minskar det ner hela tiden. Det blir ingenting. Det fäster inte. Fasen alltså. Borde inte släppt ner honan men när det inte var nån hona i var hanen inte intressad alls av att bygga bo. Han kanske är trött efter första parningen.

Men dom har ju lekt och lekt och snurrat sig runt varandra. Det har till och med kommit ägg som har fallit till botten. Men hanen är så dum så han skiter i dom och försöker istället blåsa ett par bubblor. Medans honan då går ner och äter upp alla ägg. Sen försöker dom igen och det faller mer ägg och samma sak repeteras. Jag kan ju inte ta ur honan eller för dom är ju inte klara.
Helkoko! Är hanen lite ung och dum kanske. Och honan då, hon är ju riktigt smart och det är första gången hon parar sig i sitt liv. Jag köpte henne när hon var ett yngel nästan. Hon var inte könsmogen då.
Himla trist är det iallafall att det inte blir något på detta försök heller. Jag måste nu köpa en ny hona.
Här syns hur hanen och honan virar sig kring varandra i lek:



Här är en annan lite suddig:



Och här ser man honan som är förlamad och äggen ramlar till botten. Ganska snart vakade hon till och simmade ner och åt upp äggen.



Och sen hände nåt skumt i stora akvariet. Den första honan, som hanen parade sig med första gången släppte ifrån sig typ 50 ägg helt plötsligt. Swoop swoop sa det så blev alla uppätna av ynglena bakom. Vilken delikatess måltid för alla black molly och svärdbäraryngel. Ojojoj!
Men vad konstigt att hon släpper ägg nu. Hon var iof med hanen idag i stora akvariet. Alla fiskar var där och har varit där i ett par dagar. Innan hanen släpptes tillbaka i lilla akvariet. Undra om hon kan ha blivit befruktad igen och hållt inne äggen men det kan väl knappast gå. Hon måste ju släppt ut obefrukade ägg.
JAja, det är dags att åka köpa en ny hona.
Alla honor är slutkörda.

Har rensat ut lilla akvariet och fyllt på på nytt

Efter incidenten med kampfiskhanen som åt upp alla ägg (romkorn) så bestämde jag mig för att göra rent hela lilla buren. Suga upp skit på botten, rensa ur växter och göra om en aning. Köpte en luftpump med skumfilter också istället för den gamla som kom med akvariet. Den här går reglera själv. Så jag kan ha jättelågt flöde sen när jag får nya romkorn. Nästan ingenting och sen öka flödet när dom är frisimmande.
Sen tog jag ur hälfen av växterna och håller mig till två arter nu också. Det såg inte bra ut förut. Sen har jag förstås lite flytväxter.
Jag fyllde på sand också så nu har jag ett rejält sandlager. Inga växter höll sig kvar förut utan alla flöt runt som i en stor boll och tog upp hela akvariet.

Så här ser det ut nu och kampfiskhanen simmar runt i sitt gamla hem igen:



Ska nog åka och köpa en ny hona någon dag nu i veckan också. Får bli på väg hem från jobbet.

Populära inlägg