torsdag 29 april 2010

NEEEEJ! Alla romkorn är borta och skumbot lika. *Snyft*

Imorse när jag tittade var hela skumbot borta och alla romkorn. Ser inte ett enda. Kampfiskhanen åt väl upp allihopa. Dom kanske hade börjat röra sig. Vilket misstag. Vilken miss. Är såååå ledsen nu. Fick inga alls. Tog ur alla fiskar ur lilla akvaritet nu och satte dom i stora. Visst dom kanske äter upp några yngel men så får det väl vara. Måste göra rent lilla akvariet ikväll och rensa ur växter. Det är övergött av växter och sniglar finns i tusen.
Undra om snigalar äter ägg. Det är äckligt mycket sniglar i buren.
Sen är det väl bara att prova på nytt. Kanske får köpa en till hona för den enda intressanta honan behöver ju vila sig nu.
Felet jag gjorde också var säkert att jag hade pumpen på. Dom kanske sögs in i pumpen, romkornen.
Jag måste ta ur den. Sen tog jag ur ancistrus malen också och satte den i stora akvariet. Har inga fiskar alls i det lilla nu. Får fixa det ikväll.
Sååå synd sååå synd.. Såg framemot yngel ju..Åker kanske på vägen hem och köper en ny kampfiskhona. Har inte bestämt mig. Men hanen måste ju var redo direkt nästan.
Är så mycket skit på botten i den lilla buren också. Måste försöka suga upp det och hälla på lite mer sand. Sandlagret är för tunt. Inga växter håller sig kvar i sanden. Dom flyter runt i hela akvariet. En enda stor boll av växter. Jag slängde en 3:e del imorse för vad ska jag göra med alla växter.

Ååååh vad ledsen jag är för detta..hoppas jag får romkorn snart igen.

onsdag 28 april 2010

Kampfiskhanen vaktar ständigt romkornfyllda skumbot

Imorse när jag kollade in skumbot så hade kampfiskhanen flytta hela bot till höger sida av akvariet igen. Och idag när jag kom hem var det kvar på höger sida. Sedan simmar han runt runt eller står helt stilla under bot hela tiden. Han flyttar sig inte många centimetrar.
Hoppas nu bara att inte allt för många romkorn ramlar till botten. En hel del har ju gjort det redan och hanen verkar se lite dåligt.
En annan stor fråga är vad jag ska mata yngelna med. Har såklart brine shrimps som jag ska kläcka men här i affärerna (bor i Reykjavik, Island) finns inte något stort utbud. Idag åkte jag förbi en affär tex och dom hade bara flingfoder för yngel. Micro eller nåt hette det. Men jag vill ju ha bra mat. Inte nåt sånt skräp.
Vad ska jag ta mig till. Får kolla på ytterligare en affär imorn kanske.
Det kanske tar 5 dagar innan dom är frisimmande.

ska bli spännande att se hur avkomman kommer att se ut: Så här ser alltså föräldrarna ut:

tisdag 27 april 2010

YES - jag har fått kampfiskrom i kampfiskhanens nya skumbo

Yeees, yeeha. Jag blev jätteglad när jag kom hem idag. Jag tittade in i akvariet och ser ett par korn, sådär 3 st vid kanten mot lite växter. Hmm sa jag till min sambo, det ser ut som ägg. Undra om honan har lagt ägg. Och så kommer sambon och säger, jamen där är ju hundratals..
Jag stirrade mig blind på kornen och bakom fanns ett stort skumbo med massor av vita korn (rom) i. Jättekul!
Jag köpte hanen i lördags och nu idag tisdag har han redan fått till det med en hona. Det är helt otroligt roligt.
Jag såg direkt när jag satte ner honom i karet att han blev vild och galen. Han spärrade upp sig och började jaga honorna. Och så satte han genast igång med ett skumbo. Tog faktiskt ett kort på det men har inte haft tid att lägga in ett inlägg här. Men här är iallafall det första lilla skumbot från i söndags:



Man ser inte så bra genom kameran men det gömmer sig lite bubblor bland flytväxterna.
Sen nästa dag (måndag) hade skumbot blivit mycket större. Då såg det ut så här:



Men tydligen var inte det en bra plats för idag när jag kom hem så var skumbot på andra sidan akvariet. Till vänster iställer för till höger i akvariet. Och det var bland flytväxterna. Och det var förstås romkorn i det. Vita små korn.
Synd att jag missade leken. Hade så gärna velat sett den. Idag under arbetstid lekte dom förstås. Man vet aldrig när. Tur att inte äggen hade blivit uppätna också av honorna. Två honor simmade ju runt i akvariet också. Man såg direkt vem kamphanen hade parat sig med. Den stackars honan var väl tilltygad. Har rivsår över hela kroppen och lite avslitna fenbitar.
Nu har jag fört över alla honor till mitt stora akvarium. Jag fick fånga upp 3 vita silveryngel först. För dom vill jag ha kvar. Vill inte att dom ska bli uppätna. Så nu är dom säkra i en liten yngelbur. Dom var kanske på gränsen för små nämligen.

Iallfall så såg skumbot med romkornen ut så här idag:


Lite senare sådär 1h senare hade han flytta bot lite mer åt vänster. Skumt! Här ser man tydligen en vit skumhög och hanen är på sin vakt hela tiden under det.



Hanen har hängt under bot hela tiden nu. Har försökt mata honom lite men han tog inget. Hoppas han inte svälter och börjar äta äggen. Nää men jag får hålla koll nu och se till att ta bort hanen så fort ynglena är frisimmande.

Tycker det är helt otroligt att det gick så fort. Visste faktisk inte om honan var romstinn. Har haft svårt att se det. Inte riktigt förstått mig på det. Men så verkade det vara.
Man märkte också att något var på g. För kamphanen har jagat honorna i 2 dagar. Mest den röda. Och det var den han parade sig med sen. Han har vart som ett spjut efter henne. Och hon har inte gett med sig för än jag var på jobbet. Otur.

ska bli spännande och se om jag lyckas få några yngeln som klarar sig. Måste försöka hitta nån bra mat till ynglena. Men det kan ju ta 6 dagar ungefär innan dom är frisimmande.
Kommer bli svårt att byta vatten också.. Får suga ur lite och sippra i lite nytt.
Så spännande det här är.

Fick en riktigt fin bild på hanen idag också. Himla fin och blå är han:


Ska bli såå spännande och se hur avkomman ser ut om jag kommer till det skedet.

söndag 25 april 2010

Har bytt till mig en ny kampfiskhane (Betta splendens)

Jag åkte och bytte 11 fiskar mot en kampfiskhane och en ny black molly hane.
Jag bytte alltså in mina 2 stora black molly honor, min stora (eller lilla, den har inte växt nåt alls sedan jag köpte den) och sedan dom 2 äldsta black molly ynglena och 6 st av dom äldsta svärdbärarynglena. Hanen kom med bland dom.
Så nu har jag 2 st honor kvar av Kull 1 svärdbärare. Plus en ny black molly hane som kan hänga efter ynglena när dom blir lite större. Det är bra om det inte blir inavel liksom.

Min nya kampfisk är riktigt fin. Kanske för att jag gillar blått så mycket. Den har så fina blåa fenor. Så här ser den ut:



Nu simmar den i 30L akvariet med 2 honor. Den verkar faktiskt lite het på gröten. Den har jagat dom 2 honorna och spärrat upp sig. Men honorna är som spjut därifrån. Jag satte över den äldsta honan i 100L akvariet i en liten bur ett tag. Den fick nästan hjärtattack när den såg hanen. Ända sen hanen kom i 30L buren görmde den sig bakom pumpen konstant. Så det funkade inte. Den är nog lite gammal också. Och den kan inte vara fri i 100L akvariet än eftersom det finns så många små yngel.

lördag 24 april 2010

Silvermolly har fått yngel med black molly!

Ja det är ingen tvekan om att någon av de 2 silvermolly honorna har parat sig med blackmolly hanen. För 2 st helvita yngel simmar runt i akvariet och sen ett par halvsilvriga/svarta. Spräckliga så att säga. Gråaktiga är ett par stycken också. Kan såklart inte räkna alla eftersom det kryllar av yngel i akvariet så jag får tippa på 8-10 st någonting

Häftigt ändå att silver molly fick yngel tillslut. Dom honorna har ju levt ensamma sedan februari när jag köpte dom så det finns ingen chans att dom har hållit inne yngel från sin egen sort så länge. Det måste vara black molly hanen som vart på dom.

Här syns ett vitt yngel. Det är lite dålig bildkvalitet men man ser tydligt att det är vitt jämfört med dom större black molly yngelna som simmar bredvid.

NEJ! Kampfiskhanen har dött! Den låg och flöt igår.

Ja igårmorse när jag kom upp ur sängen tittade jag in i akvariet och då låg kampfiskhanen död. Den rörde inte en fena. Den hade vitnat lite. Usch vad är det som händer med kampfiskarna.
Som jag skrev tidigare, dog en kampfiskhona precis när jag köpt den.
Men jag såg att det var nåt fel på kampfiskhanen länge. Den hade fått vita prickar på fenorna. Endast på fenorna. Inga andra fiskar hade problem. Det kan ju varit för att den blivit gammal och inte längre kunde stå emot angrepp. Försvagad liksom.
För jag testade att ha i baktopur mot parasiter. Men den blev inte frisk.
Hoppas iaf att dom andra fiskarna håller sig friska nu och inte går samma öde.
Hemskt det kändes att kasta ut fisken i toan. Den fina hanen.
Jaja, jag får åka och köpa en ny.
Ska åka idag. Får lämna in 10 st fiskar från stora akvariet. Det blir 5 black mollys och 5 svärdbärare. Då får jag en kampfiskhane. Det är småsvärdbärarna från första kullen. Och sen är det 2 black molly från första kullen. Sen även föräldrarna. Jag kan inte fylla akvariet med mer yngel nämligen.

Här kommer en sista bild på kampfisken, som den såg ut när den låg död


Jag fick aldrig till någon bild på prickarna på fenorna. Den gömde sig alltid bakom den sista veckan. Stackarn. Den var sjuk och svag.

måndag 19 april 2010

Kull 1 av svärdbärararna har fått bestämda kön!

Ja nu går det se vad jag har fått för kön på de 8 st första svärbärarynglena. Det blev bara en hane och 7 honor. Otroligt att det kunde bli så många honor och endast en liten fjuttig hane. Hanen är dessutom inte så fin. Den är lite gråfläckig på ovansidan. Svärdet har börjat växa ut. Man skymtar lite svärd. Och sen ser man tydligt gonopodiet. Häftigt tycker jag. Nu måste dom ju också vara könsmogna. Hoppas dom inte parar sig bara. Det kan ju bli missbildade fiskar om syskon parar sig. Inavel!
Får sälja hanen och ett par honor. Men dom måste bara bli lite större först. Men jag vill så gärna ha en hane eller två. Dom är ju så fina med svärdet. Kanske får investera i en fisk som äter levande mat sen. Vill inte ha kampfiskar däri. Måste skaffa nån annan sort. Men det blir långt framöver. Ynglena måste ju växa upp först så jag kan sälja dom eller byta bort dom.

Kull 5 av black molly har kommit - det går snabbt här!

I helgen kom en till kull av black molly. Det bokstavligt kryllar av yngel i akvariet. Det är för många nu. Runt 20-30 st kom det så allt som allt är det för många fiskar i akvariet. Det går inte ens räkna längre.
Jag klippte ner en växt som alla gömde sig i nu så kanske att några blev ätna, men det är inte jättetroligt. Dom föds rätt stora nu hela tiden tycker jag. Black mollysarna har defintivt tagit över akvariet. Jag måste tyvärr sälja föräldrarna i helgen. Dom ynglar ju av sig var och varannan vecka nu känns det som.
Johan, min sambo tog upp 10-12 st yngel och la ner till kampfiskarna i 30L akvariet. Stackarna! Ville egentligen inte det. Men han gjorde det.
Nu finns det inga kvar där. Inte vad jag sett.

Här är en bild på ett par nya yngel. Dom är gråa. Undra om det inte är silvermolly honan som parat sig med black molly hanen. Skumt annars!! Dom är ju kolsvarta både honorna och hanen.


Här är en bild på ett litet stim som försöker gömma sig bland växterna:

söndag 11 april 2010

Kull 4 av Black Molly yngel har kommit!

Ja nu har det blivit tillökning igen i akvariet. Johan var hemma sjuk i fredags och då helt plötsligt såg han massor av små svartgråa yngel simma runt bland växterna längst upp. Black molly har alltså fått yngel igen. Funderade på igen om det var silvermolly eftersom dom är gråa. Vi får se hur dom utvecklas, men jag tror att det är från black mollysarna. Dom har varit så stora som hus senaste dagarna. Har sett ut som dom ska spricka när som helst. Så en av dom har fött. Det lär komma fler när som helst från den andra honan.
Jag måste snart sälja dom för jag kan ju inte fortsätta få så mycket yngel. Det kryllar ju i buren.
Jag försökte räkna dom men det är svårt. 11 st räknade jag till iaf. Det lär vara fler. Alla simmar ju i stora akvariet nu. Har dom inte längre i yngelbur. Behövs inte. Jag har säkert uppemot 50 yngel snart. Nää mer har jag nog.
Här kommer en liten bild på 1 dagar gamla yngel. Dom är grymt stora. Dom föddes stora. Ynglena kom alltså i förrgår.



En till:


Här kan man se skillnaden på de nyfödda ynglena å ynglena från kullen innan, som är ca 2 veckor gamla (Kull 3):

onsdag 7 april 2010

En kampfisk har dött! NEJ!

En kampfiskhona låg död i akvariet i förrgår. Den hade simmat ner och in i sanden mellan en sten och glasrutan. Undra om den fastnat där och dött på det sättet eller om den blev jagad in där. Eller så kanske den dog av svält. Den har nämligen ätit lite dåligt sen jag köpte den.
Först trodde jag det var nåt fel på vattnet, men dom ska ju kunna leva i riktigt skitiga förhållanden eftersom dom går upp till ytan och tar syret om det är dåligt med syre i vattnet.
Kollade ändå vattenvärdena eftersom jag har en ancitrus mal i akvariet också. Det var inga konstiga värden.

Så frågan är vad den dog av. Hoppas inte fler dör. Jag bytta iaf vatten direkt efter att jag hittade den död. Den hade liksom vitnat till på kroppen. Såg lite rutten ut. Undra hur länge den hade legat där. Hela natten kanske. För jag hade inte kollat på fiskarna så noga sedan jag gick upp utan det var först framåt eftermiddagen som jag satt och studerade dom.

Jaja, vi får se om någon annan dör eller inte. Hoppas inte. Dom verkar må bra just för tillfället.

fredag 2 april 2010

Fiskarna växer och allt är frid och fröjd

Ja, inget alarmerande har hänt på senaste tiden. Inga mer döda fiskyngel.
Jag har släppt ut dom flesta i stora akvariet nu så det är lite svårt att räkna. Det kryllar av små yngel känns det som. Vattenvärdena är bra också i båda akvariena. Så jag flyttade över en ancistrusmal till lilla akvariet. Har börjat få rätt mycket alger i det akvariet så det var dags att få dit en algätare. Det verkar gå bra för den. Den har varit där i 2 dagar nu.

Vet inte om jag skrev att jag köpte en pakistanbotia för ett tag sen också. Det konstiga med den är att den verkar inte äta någonting när jag matar fiskarna. Undra om det får i sig nåt. Hoppas det. Den har ju överlevt hitills iallafall. Den måste äta sniglar alltså.

Kampfiskarna i lilla akvariet verkar trivas också. Dom trivs nästan lite för bra. Alla simmar upp till ytan och trängs på ett par kvadratcentimeter när jag ska mata. Det spelar ingen som helst roll att en hona klänger på en annan. Dom verkar inte bråka alls. Hanen kan också simma runt honorna och stryka sig mot dom utan problem. Lugna som filbunkar allihopa. Jag är nästan lite missnöjd. Trodde det skulle var lite mer action. Jaja. Vi får väl se om hanen någonsin kommer intressera sig för honorna. I dagsläget tror jag inte att han kommer hotta upp sig på dom någonsin.

Här kommer en nytagen bild på ynglena innan dom släpptes ut:


Och här är en bild på pakistanbotian:

Populära inlägg