måndag 22 februari 2010

Köpte 3 silver molly för 6 dagar sedan och imorse var en död

Vet inte om jag skrev att jag köpte silvermolly. Tror jag missade det. Iallafall så köpte jag 3 st, en hane och 2 honor. Nu imorse låg hanen död i akvariet. Men jag anade att något var fel. Han åt inget och gömde sig hela tiden.
Han höll mest till under pumpen eller under någon växt. I början förökte han närma sig honorna några gånger men dom simmade snabbt iväg. Så han blev liksom lite utanför. Han måste varit sjuk för jag testade vattnet och det är ok.

Får åka och köpa en ny silvermolly hane snart. Annars blir det nog inga mer fiskar i akvariet. Eventuellt någon fisk som äter sniglar.

Sniglarna förökar sig som tusan. Det är mängder av sniglar i akvariet nu alltså. Undra vad jag ska köpa för fisk. Någon paradisfisk antar jag. Får kolla upp det. Har ju inte så stort akvarium heller.

Ynglen är över en vecka nu förresten och dom börjar likna små små fiskar. Ska ta ett foto imorn och lägga in här.

fredag 19 februari 2010

Har köpt en till kampfisk hona

Jag åkte och köpte en till kampfisk hona till hanen. Han hade ju bara en. Den här gången fanns det bara riktigt stora honor. Men det kanske är normalstorlek iof. Vet inte riktigt. Men jag tror att hon är riktigt gammal. Kallar henne för farmor nu.
Lillis heter den första honan. Hon är så liten. HOn kan knappt vara könsmogen.
Läste att dom ska ha en vit prick vid analfenan och några vita streckk på kroppen. Men det har jag inte hittat på henne.
Och om man jämför lillis med farmor så är lillis mycket mycket ljusare. Farmor är nästan svart tycker jag.

Det verkar gå bra. Farmor är inte så agressiv. Hon simmade upp i ena hörnet och är mest där hela tiden bland växterna. Hon behöver nog vänja sig med nya tillvaron.
Kamphanen har dock inte brytt sig om den nya medlemmen. Han simmar som vanligt fram och tillbaka på samma ställe.

onsdag 17 februari 2010

Verkar som att fler yngel fötts i akvariet

Imorse när jag tittade i akvariet, som fortfarande var mörkt såg jag plötsligt två yngel. Och sen ett som var dött. Det var avbitet på kroppen. Så det är nog en fisk som fött yngel inatt. Undra hur många det blev. För dom har säkert blivit uppkäkade nästan hela bunten. Mina fiskar är matvrak. Äter som hästar. Speciellt svärdbärarna.
Det måste varit den andra svärdbärarhonan som fött ungar. Jag lyckade faktiskt fiska upp ett av dom 2 jag såg å lägga i yngelburen så nu är dom 8 st yngel i buren.
Det andra gick inte få tag på och så var jag tvungen att åka till jobbet.

Vi får se när jag kommer hem om ynglet är kvar. Skulle tro att det är uppätet av kampfiskarna eller svärdbärarna.

Ynglet jag fiskade upp är orangeaktigt så det är helt säkert från en svärdbärare.
Trodd jag skulle få black molly yngel snart men dom kommer aldrig. Black Molly honorna är fortfarande tjocka som hus.

söndag 14 februari 2010

Jag har fått yngel, jippie!!

Japp, det stämmer. Nu har jag fått yngel. Svärdbäraryngel. Det verkar som att det blev 8 st. En liten kull, men det är inte dåligt efter att det har gått lite över en vecka bara sen svärdbärarna köptes.
Jag hade på känn att en svärdbärarhona var gravid. Hon såg riktigt tjock ut. Hon borde vara gravid, tänkte jag. Men ändå inte smällfet liksom. Men ända sen jag köpte fiskarna har hanen även vart på dom och försökt para sig. Så hon borde ju blivit gravid redan i affären. Så jag provar att sätta henne i en yngelbur. En sån där plastbur som flyter runt på ytan i akvariet. Så i förrgår (dvs fredags) satte jag ner henne efter flera timmars försök att fånga henne.
Det är grymt svårt att fånga fiskar har jag insett. Speciellt när man har så mycket gömställen i akvariet och trånga utrymmen och en stor trärot i vägen. Hanarna är långsammare än honorna också. Black molly honorna är rent ut sagt omöjliga att fånga. Hanen fick jag faktiskt 2 ggr under hela dagen. Var sjuk i fredags så jag hade hela dagen på mig. Gravida svärdbärarhonan fick jag inte tag på förrän på kvällen. Hade försökt sen lunch,lite titt som tätt. Fick tag på dom andra 2 honorna först. Och hanen fick jag in 2 ggr i håven. Han är lite modigare och lite långsammare. Men den gravida honan, hon var smart alltså. Hon gömde sig hela tiden bland växterna. Långt ner och långt bak. Kom sällan fram, inte ens när det var mat.
Hon var nog orolig. Mer orolig för att hon var gravid också säkert.

Tillsist var hon iaf i yngelburen. Och där hade jag tänkt att hon skulle vara i en vecka och om hon inte hade fått ungar så tänkte jag släppa henne igen. Men det tog 2 dagar och så kom dom. Dom måste kommit nu inatt eller nu på morgonen. För nu kl 8 imorse så sa sambon att nu är det yngel i buren. Jag hoppade upp ur sängen och sprang såklart dit för att kolla. Tog genast upp honan och släppte ut henne i stora akvariet igen. Sambon hade inte kollat för att se om det var yngel. Han hade bara märkt att honan betedde sig skumt. Hon måste haft lite ont. Och då såg han ynglena. Han gick nämligen upp kl 7 när våran dotter vaknade.
Himla kul tycker jag. Nu får se hur många som klarar sig. Hittills har alla simmat upp till ytan och gömt sig bland växterna förutom en, som verkar vara lite missbildad eller nåt. Den ligger och rycker på botten bara. Kan inte ta sig upp. Sen är det ett yngel som är utanför yngelburen. Det måste följt med när jag tog ur honan. Försökte få tag på det men det gick inte. Nu gömmer det väl sig under träroten och bland växterna hoppas jag. Men det kan bli uppätet, det får man räkna med. Speciellt när man har kampfiskar i akvariet.
Undra vad jag ska ge för mat till ynglena. Har smulat ner lite flingor men dom verkar inte intresserade.

Totalt är det iaf 8 st, men snart är dom väl 7 st. Vi får se.

Här är en bild på 3 av ynglena dag 1:

lördag 13 februari 2010

Fick lite mer växter av en kompis med akvarium

Fick en hel del växter från min tyska kompis Melanie. Dom har ett akvarium förstås.
Jag hade inte stenkoll på vad allt var men jag har listat ut alla utom en: Så det är alltså nummer 5 vi börjar på nu:
Uppdatering på nummer 4 först:

4. Aponogeton ulvaceus - Familj: Aponogetonaceae, Vattenaxväxt, Utbredning: Madagaskar.
Utseende: Kan bli ca 60 cm hög. Rosettväxt med rund, slät rotknöl. Blad med skaft, starkt vågformiga, ofta spiralväxande, ljusgröna, nästan genomskinliga, vid stark belysning nästan rödaktiga. Blomman tvåkönad, gul självsteril.
Skötsel: Bottengödning inget vilkor däremot järngödning i flytande form. Trivs bra i sakta cirkulerande vatten; blir hög och tanig i svagt ljus; kräver viloperiod.
Ljus: 50W/100l.
Vatten: 18-28 0C; 2-15 0KH; pH 5,5-7,5.
Förökning: Frösådd.
Placering: Som solitärväxt.

5. Anubias (Anubias barteri var.nana)
6. Andmat (Lemna minor)

7. Javamossa (Vesicularia dubyana) Familj: Hypnaceae, vattenväxt, Utbredning: Sydöstra Asien. Utseende: Ljusgröna blad som är 1.5-4 mm långa, släta och lansettliknande. Kan bli 5-8 cm hög. Den växer lättare fast vid relativt svag belysning. Man kan också låta javamossa flyta där mossan både kan fungera som gömställe för romkorn, larver och yngel.
Vatten: 20 - 28 °C; pH pH 6-8.5
Förökning: Genom delning och sidoskott.
Placering: På sten eller trärot eller flytande.

8. Vattenspikblad (Hydrocotyle leucocephala)
9. Dammlevermossa (Riccia fluitans)
10. Vallisneria spiralis

Den sista växten tror jag är någon slags svärdplanta. Men den rödaktig med bruna prickar typ. Jag tror att det är:
11. Echinodorus Ozelot

En bild på växt 5 till 10:

torsdag 11 februari 2010

Har köpt en kampfisk hane och en hona

Japp, jag tog en chansning på att det skulle funka med dom andra fiskarna. Jag har köpt kampfiskar (betta splendens). Såg en hane i en fiskaffär som simmade bland ett stim svärdbärare och några andra fiskar som jag inte la märkte till så mkt. Men ändå så tänkte jag hmm, den kan nog funka med mina svärdbärare och black mollies. Och i samma akvarium var en hona så det blev att jag köpte både hanen och honan. Eftersom kampfiskhanen inte hade så mkt färg betyder det att han inte är lika agressiv och dominant sa dom i affären.
Nu simmar han runt här hemma med dom andra fiskarna. Han har dock jagat Black mollysarna lite. Men nu verkar han ha tröttnat nu efter 3 dagar.
Tyckte synd om blackisarna men dom simmar ändå snabbare än han så dom kommer lätt därifrån.
Men det är lite problem dock med kampishannen, han äter jättedåligt och honan också. Honan är så försiktig. Inte den som hugger och bråkar när det kommer mat. Svärdisarna och blackisarna börjar bråka nästan när maten kommer. Simmar runt som galningar och nafsar/biter på varandra om någon annan snor maten. Men jag har sett att kamphonan iaf fått i sig lite. Men lite är det. Jag har provat larver, krabbägg, sprirulina, vanligt flingfoder och pellets. Det lustiga är att pellets är godast. Domn är inte ens för kampfiskarna. Dom är till algätarna. (malarna). Men algätarna kommer inte ens fram och nosar, dom är nog för små.
Kamphanen därimot tar en hel pellets i munnen och tuggar. Då blev jag faktiskt glad. Men bara efter att den blivit uppmjukat. Den måste ligga 5 min i vattnet minst, helst 10 min innan han tar den i munnen.
Undra vad man ska göra för att kampfiskarna ska äta mer.

Här kommer en bild på kamphanen:

söndag 7 februari 2010

Inköp av 4 svärdbärare och 2 ancistrus algätare

Har vart iväg och köpt 4 st svärdbärare (Xiphophorus helleri). En hane och tre honor blev det. Sen var jag bara tvungen att köpa algätare också. Skulle hållt mig till en ny art till men det blev inte så. Kunde inte hålla mig från 2 små algätare eller malar kanske det heter(ancistrus). Det borde gå. Har ju inte så många fiskar i karet. 3 st hade jag ju bara innan dessa åkte ner. Nu är det 9 st. Vi får väl se hur det går. Jag tror det går superbra. Men det återstår att se.

I akvariet finns nu alltså:

3 Black Molly
4 Svärdbärare
2 Ancistrus malar

Lägger in en bild imorgon. Glömde kameran hos en kompis idag. Får hämta upp den imorgon helt enkelt.

lördag 6 februari 2010

En fisk dog efter bara 1 dag

En black molly har dött. Men jag såg att det var nåt fel så fort den hamnade i akvariumet. Den var konstant skraj. Gömde sig hela tiden. Var hela tiden på botten. Åt ingenting, även om jag till och med fick ner en matbit framför munnen på den. Den måste varit jättestressad. Eller så kanske den var sjuk. Nää den var nog stressad. Och sen kanske den var mobbad. Det var nämligen den lilla hanen som dog. Jag hade en stor och en liten hane och 2 honor. Den stora kanske dominerade och mobbade den lilla. Inte vet jag. Det var för mkt press och stress iaf. Det kan inte varit vattnet. Jag kollade det idag igen och allt verkade ok.

Sen har jag fått 2 sniglar i akvariet. Dom bara uppstod. Kom förmodligen med växterna.

Nej nu är det dags att sova. Dottern vaknar vanligtvis runt 7 tiden. Men imorn blir det nog 9 för hon var uppe hela kvällen med oss eftersom hon varit sjuk.
Imorn åker jag till fiskbutiken och kollar efter mera fiskar och en trärot till. Vill ha en liten. Sen är vi bjudna på kaffe hos ett tyskt par vi känner. Dom har 2 akvarium och lovade mig lite växter. Dom har tydligen mängder med växter. Sen kunde jag få ett par bra sniglar också som kan äta upp bajset. Då slipper jag slamsuga. Jag har tydligen fått en dålig sorts snigel i mitt akvarium. Dom har en bra sort.

Här har vi en suddig bild på de tre levande black mollys jag har i akvariumet:

fredag 5 februari 2010

Köp av första fiskarna

I ondags efter att jag hade gjort iordning hela akvariet så pytsade jag i Sera Nitrivec (bakteriekultur) och det blev som ett stort dimmoln i hela akvariet. Nästa dag var dimmolnet borta, vilket betydde att jag kunde köpa fiskar. Det stod nämligen på burken att eter 24h kunde man introducera fiskar. Dimmolnet skulle alltså var borta också och vattnet klart. Jag tog även vattentest. Inget nitrit och nitrat. pH på 6, KH runt 6-10 och GH ca 3. Gh kanske är lite lågt.
Jag vet att det kanske var lite för tidigt men jag kunde inte hålla mig. Jag åkte till fiskaffären och köpte 4 fiskar. Det blev:

Black Molly, 2honor och 2 hanar.

Han i affären sa att det var lugnt att ha 2 av varje.
Jag hade först tänkt ta en hane och 3 honor. Jaja, så blev det.

Vi får se hur det går.

Inköp av akvarium, grus och växter.

Torsdagen den 28:e Januari bestämde jag mig för att köpa ett akvarium. Och så blev det. Det var 60% rabatt så det vart ganska billigt. Men sen behövdes ju förstås grus, trärot, växter etc. Det blev en plaststen också med hål i som man kan simma igenom. Så efter alla tillbehör så kom priset upp lite ändå. Men än så länge är jag inte uppe i vad hela akvariet kostade iaf.

Åkte hem med akvariet, som är 96L och sen fick det stå i 2 dagar tills jag hade köpt all inredning. På lördag kväll började jag fylla det med vatten.

Jag hade ingen aning alls om vilka växter man skulle köpa. Skulle kanske läst på innan men det var en djungel tyckte jag med alla dessa latinska namn. Så jag bara pekade på nåt i affären. Kan tillägga att jag bor på Island och är inte superbra på isländska så det blev inga avancerade frågor jag ställde direkt. Bara tog något.
Sen när jag kom hem googlade jag upp vad det var för växter. Tydligen var en växt en sumpväxt, som man inte ens skulle ha i akvarium. En var en svår växt som kräver mycket ljus och näring. Den tredje var iaf lätt och växer bra utan mycket ljus.

Namnen på dom är:
1.Ophiopogon minima
2.Ludwigia sp.
3.Vallisneria (americana, tror jag)

Vi får se hur länge 1:an lever. Jag läste nånstans att dom max håller sig 6 månader sedan är dom bara dåliga för akvariet.
Sen vet jag inte om jag har tillräckligt ljus för 2:an.
Tror att jag har alldeles för dålig lampa. 18W står det på och det betyder ju att det är mindre än 0,3W/h, som är lägsta för en lågintensitets akvarium. Undra om jag ska försöka hitta en ny lampa på iaf 30W. Helst 60W. Men det finns väl inga sådan lysrör för 54 cm. Jag har ett 80 cm brett akvarium men det får bara plats en 54 cm lång lampa.
Undrar lite också vad jag ska ha för lampa?

Jaja, jag blev iaf klar med hela akvariet på lördagen så då tänkte jag att det skulle stå ett par dagar, upp till en vecka och köras in.

Men, men på onsdagen insåg jag helt plötsligt att jag borde ha ställt akvariet på det medföljande plastramen. Trodde att det bara var nåt som följde med för transport av akvariet. Koko! Sen insåg jag att jag borde ställd det på det. Ställde nämligen akvariet dirket på en träbänk. Stum yta. Tänk om det var ett gruskorn eller flera under och så byggs spänningen upp så mycket att en vacker dag så spricker hela akvariet. Det skulle inte vart kul. Så tillslut bestämde jag mig för att tömma hela akvariet och börja om.
så jag tömde ut nästan halva akvarietvattnet i en balja och la över alla växter, stenar och träroten. Sen fick jag gräva upp allt grus och då gick det lätt att lyfta akvariet och ställa det i ramen. puuuh. Det gjorde jag på onsdag kväll. I förrgår alltså. Hugaliga. Det var inte kul. Tog hela kvällen och fixa och greja. Använde lite av det gamla vattnet i akvariet igen. 1/4 av det gamla akvarievattnet följde med igen. Sen blev det resten nytt. Planterade om alla växter, la ut stenar, trärot och ett par snäckskal.

Voila, så var allt äntligen klart. Lade i gödningstabletter under rötterna på växterna i hopp om att dom ska klara sig. Dom måste blivit stressade av den hemska behandlingen. Nu får man bara hoppas att alla klarar sig och inte vissnar. Det återstår att se.

Jo, jag köpte en till växt på tisdagen också. För jag började få alger. Så jag ville ha en flytväxt men det fanns inga så det blev en snabbväxande växt istället. Frågade i affärem om dom hade nåt som växte snabbt. Det var barskrapat där alltså (som sagt bor jag i Reykjavik, Island) men jag fick en växt.

Växten hette:
4. Aponogeton ulvaceus

Den växten hade en rotknöl och är tydligen medelsvår.
Jaja vi får se hur det går.

Så här ser akvariet ut utan fiskar:

Populära inlägg